I läroplanen för förskolan (Lpfö 98 rev. 2010, s.10)står det att skolan ska ansvara för att ge möjligheter till att samtala, läsa och skriva och att varje elev ska få möjlighet att utveckla sitt språk.
Syftet med aktiviteten är att eleverna ska utveckla sina kunskaper om alfabetet/siffor. De får möjlighet till att diskutera och utveckla sitt språk. Det är betydelsefullt att alla eleverna känner sig delaktiga när aktiviteterna genomförs. Aktiviteterna genomförs i små grupper och i ett separat rum helst inte mer än 4 deltagande. Aktiviteten tar ca 20-30 minuter lång tid.
Under aktivitetens gång finns min handledare med som stöd. Materialet har jag själv skapat så det tar jag med mig. Aktiviteterna dokumenteras med hjälp av bilder. Målet är att eleverna ska kunna alfabetet och siffrorna bättre.
Planering inför aktiviteten
Jag samlar eleverna och tar fram lådan och frågar vad de tror att den kan innehålla. Vi öppnar lådan tillsammans. Vi tar ett titt på innehållet i lådan och sedan bestämmer vi tillsammans vilket material vi ska börja med.
Innehållet i lådan är följande ett ordmemory, sifformemory, saga, bingo med alfabetet och pinnar som eleverna ska få skapa bokstäver med.
Innehållet i lådan är följande ett ordmemory, sifformemory, saga, bingo med alfabetet och pinnar som eleverna ska få skapa bokstäver med.
Ordmemory: Korten läggs ut på golvet och eleverna ska försöka para ihop en bild med ett ord. Exempelvis en bild på en fågel med ordet fågel. Här får eleverna möjlighet till att utveckla sitt språk.
Sifformemory: Eleverna ska para ihop en siffra med en bild, exempelvis siffran fyra med en bild där det finns fyra exempelvis grisar.
Saga: Eleverna får höra en kort saga där det finns bilder till, elevernas uppgift är att lyssna på sagan och när de hör ordet grisar och de finns en bild på grisar är det meningen att eleverna ska lägga fram denna bild på en rad. I denna aktivitet vill jag träna elevernas hörförståelse.
Bingo med alfabetet: Eleverna har varsin bricka med bokstäver på och i en påse finns det lösa bokstäver. Eleverna ska i tur och ordning försöka hitta sin bokstav, om det inte är deras bokstav som finns med på brickan får de lägga ner bokstaven igen i påsen.
Målet är att eleverna ska fylla sin egen bricka. Här får eleverna möjlighet till att träna alfabetet och utveckla sitt språk.
Pinnarna: I lådan finns det några stycken pinnar här får eleverna möjlighet till att träna på samarbete genom att de tillsammans ska försöka skapa bokstäver med hjälp av pinnarna.
Eleverna får gärna ställa frågor under aktivitetens gång. Som avslutning för aktiviteten ska eleverna tillsammans försöka skapa så många bokstäver som de kan med hjälp av pinnarna. I läroplanen står det att eleverna ska kunna utforska och arbeta självständigt och tillsammans med andra och känna tillit till sin egen förmåga.
Vi hinner inte med alla aktiviteter vid ett tillfälle, men tanke är att eleverna ska få arbeta med lådan under några tillfällen.
Som avslutning på aktivitet med lådan ska eleverna för möjlighet att arbeta med lera. Eleverna ska få möjlighet att skapa valfri bokstav eller siffra av lera. Här får eleverna möjlighet att träna motoriken med händerna.
I läroplanen för skolan står det att eleverna ska använda och ta del av många olika uttrycksformer som språk, bild, musik, drama och dans.
Efter genomförandet med bokstavslådan/sifferlådan så frågade jag barnen om det tyckte vi skulle göra på något annat sätt eller vad det tyckte om aktiviteten. Barnen tyckte aktiviteten var rolig, det tyckte det var ett annorlunda sätt att lära sig bokstäver på. Där var en pojke som tyckte det blev jobbigt att vänta på sin tur, därför ska jag försöka arbeta med mindre grupper när vi arbetar med bokstavslådan/sifferlådan.
Jag var lite nervös innan veckan skulle börja om jag skulle få möjlighet till att introducera mitt material men det ordnade sig. Det har varit en rolig vecka på praktiken har fått tagit del av en personalen arbetar och fått varit med på ett möte om interaktion.